Historie om Snapphanerne
Den daglige ledelse forestås af et antal embedsmænd. Øverste myndighed er Snapphanerådet, som er sammensat af tidligere embedsmænd.
Logens motto er: ”Sjældent kommer vi sammen”.
Snapphaneordenen blev grundlagt på Kristianstads Nation i Lund i 1924 og havde ti år senere filialer i Kristianstad (Kronlogen) og København (Christian IV). Det første ordenskapitel blev afholdt på Akademisk Forening i Lund. HM: t Ursnapphanen dukkede for første (? og sidste) gang op personligt, selv om personen var lavet af pap og åbningstalen blev holdt af en ”herrold”.
Logen er primært for sjov, som blandt andet viser sig i sangskatten og tradition for optræden. Men Snapphaneordenen beskæftiger sig også med alvorlige ting, især for at fremme dansk-skånsk-svenske relationer. Under de dansk-svenske krige i Skåne trak mange mennesker fra Skåne, Blekinge og Halland ud i skoven og førte en guerillakrig mod svenskerne. Det svenske militær kaldte den civile modstand for snapphaner efter den type af gevær, som de brugte. Snapphanerne opfattes helt afhængigt af ens udgangspunkt enten som helte eller som skurke. I dansk litteratur kendes de fra Carit Etlars historiske roman om Gøngehøvdingen.
Tilbage i tiden, da Snapphaneordenen opstod på Kristianstads Nation i Lund, var det typisk Kristianstads Nation, der blev valgt, når en dansk studerende på studieophold i Lund skulle optages i en Nation. Der blev de så optaget også optaget som Snapphaner. Efterhånden blev det til så mange, at tanken om en dansk ”afdeling” opstod, og i 1934 var der så mange dansk Snapphaner, at man i Lund syntes, at det var på sin plads, at København fik sin egen loge, ganske som der i Kristianstad oprettedes en loge for de fra Lund hjemvendte studenter.
Fra begyndelsen var det tanken, at kernen i den danske loge skulle udgøres af tidligere Lund-studenter; men for at sikre den fremtidige eksistens og fremdrift åbnedes der i logens vedtægter mulighed for, at også andre med det rette sind og med tilknytning til Skåne kunne optages.
Studenterforeningenvar straks fra starten logens hjemsted i København. Dermed har der også været nær tilknytning til Studenterforeningens associerede foreninger Kongelige Mayestaits Acteurs og Studentersangforeningen.
Med Studenterforeningens salg af bygningen på H.C. Andersens Boulevard i første halvdel af 1970’erne forsvandt det faste tilholdssted, og siden da har især Københavns Universitets Solennitetssal været rammen om den årlige fest.
|